Bygdas identitet er menneskene som bor der. Ikke minst de som skaper sosiale forbindelser mellom folk som bor i bygda. Slik at folk kjenner seg hjemme. Det er de som er kraftfulle. I små bygder, som i Meløy, vet alle hvem de er. Og de fortjener ros for sitt utrettelig pågangsmot, sin innsatsvilje og sin raushet.

I denne sammenheng er det mange som kan nevnes.

Men jeg skal nøye meg med å trekke frem noe, eller noen. Som alle gjør en vesentlig forskjell. Felles for de alle er at de har skapt, eller skaper, fellesskap og trivsel som gir bygda identitet.

Vintersport

Du forstår hva jeg mener når du står øverst i alpinbakken i Glomfjord. Her kan du, fra en eventyrlig oppusset varmestue, beskue industristedet i all sin prakt. Dugnadsgjengen i Glomfjord alpinsenter fortjener honnør. Deres utrettelige innsats gir bygda identitet som vintersportssted. For her ligger det som kommunen skulle satset på for å gi Meløy et bedre varemerke. Vintersportsstedet Glomfjord.

Dugnadsgjengen i Glomfjord alpinsenter fortjener honnør. Deres utrettelige innsats gir bygda identitet som vintersportssted.

Dugnadsånd

I dugnadsbygda Halsa er samfunnshuset hjertet. Her foregår jevnlig oppussing. Og oppmøtet er upåklagelig når ildsjelene i front kaller sammen til innsats.

Slik at de kan arrangere bygdekvelder og konserter. Sammen med den lokale driveren av «pøbben» på Halsa gir det bygda sosialt liv og trivsel hele året. For tilreisende fra andre bygder i Meløy er aktivitetsbygda Halsa verdt å besøke.

Og Reipå har klart det utrolige. To haller er bygget i jordbruksbygda. Med stor dugnadsinnsats og kreativitet som gir bygda identitet som fotball- og hestesportsted. Et varemerke er skapt, og ballen kastes videre til de som kan, og vil, markedsføre bygda som en viktig del av Meløy kommune.

Kulturhus

Revykulturen har lange tradisjoner på Ørnes. På 80-tallet gikk alle mann av huset for å se årets utgave av Ørnesrevyen. Den gang i det som var gymsalen ved Ørnes skole. Som fugl føniks fra asken har nå Kulturfabrikken oppstått i samme bygget. Dugnadsgjengen, med røtter i det tidligere revymiljøet, overtok bygningen fra kommunen. De har pusset opp bygget både innvendig og utvendig. Nå spilles det igjen revy i de ærverdige lokalene. I løpet av noen år har de skapt et kulturhus i kommunesenteret. Det vitner om et kraftfullt miljø.

Snart er det igjen duket for Nord-Norsk Revyfestival på Ørnes. Med to års mellomrom gir Ildsjelene bak festivalen hele Meløy identitet.

Dersom vi er rause nok til å se hver bygd sin styrke kan det gjøre hele kommunen mer kraftfull.