I Moss kommune ble valget til fylkestinget erklært ugyldig, og det ble bestemt at det skulle holdes omvalg. Det i seg selv er historisk i norsk sammenheng.

– Det er ganske nøyaktig 40 år siden det skjedde sist. Vi skulle selvsagt unngått å havne i denne situasjonen, men nå er det vår tur til å bli skrevet inn i historiebøkene, sier kommunikasjonssjef og valgansvarlig Therese Evensen i Moss kommune.

Det som skjedde, var at stemmesedlene til ett parti ikke ble satt ut i ett av stemmelokalene i Moss deler av valgdagen. Marginene etter opptelling var så små at Kommunal- og distriktsdepartementet bestemte at det skulle holdes nytt valg til fylkestinget.

Selve valgdagen er 27. november, men for alle som studerer utenbys, jobber et annet sted i en periode, eller bare er på ferie i forhåndsstemmeperioden, kan stemme der de er.

-Det er mange som er folkeregistrert i Moss, men som kanskje studerer i Bergen, Kristiansand, Alta, Trondheim, Volda eller Oslo, og vi vil jo veldig gjerne at også de skal bruke stemmeretten sin, sier valgansvarlig Evensen.

Hvis du vil stemme utenbys, så må du ta kontakt med kommunen du bor eller oppholder deg i, slik at de kan legge til rette for at du skal få stemt.

-Vi har informert alle kommuner om at de må være forberedt på å motta forhåndsstemmer fra mossingene, så det er lagt til rette for dette, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Johansen i Valgdirektoratet.

Men, man kan ikke stemme i andre kommuner på selve valgdagen 27. november. Stemmer man fra en annen kommune enn Moss, må den være avlagt senest fredag 24. november så det kan være lurt å bare gjøre det med det samme.

Det nye Østfold venter

En som er ekstra ivrig på å få dette valget unnagjort i demokratisk riktige former er direktør Solveig Olsen i nye Østfold fylkeskommune:

-Ja, nå trenger vi virkelig at folk stiller opp og stemmer! Og så gleder jeg meg til at valgresultatet er klart, sier Olsen.

Fra 1. januar 2024 oppheves Viken fylkeskommune, og Østfold skal igjen bli eget fylke. Men først må det nye fylkestinget på plass.

-Jeg vet det er mange fylkespolitikere som nå sitter ytterst på stolen og gleder seg til å komme i gang med å jobbe politisk med nye Østfold – og vi gleder oss selvsagt også til å få det nye politiske styret på plass, smiler fylkeskommunedirektøren.

NB! Også mossinger som er utenlands har mulighet til å stemme – de må ta kontakt med utenriksstasjonen der de bor eller oppholder seg før 17. november.

Fakta/Slik stemmer du:

•Det avholdes omvalg i Moss til fylkestinget i Østfold

•Forhåndsstemmeperioden er fra og med 13. november til og med 24. november.

For å stemme i en annen kommune må du ta kontakt med kommunen du oppholder deg i. Du må stemme innen 24. november.

•Selve valgdagen er 27. november. Da kan man kun avlegge i stemme i et av valglokalene i Moss kommune.

•Velgere bosatt i utlandet kan forhåndsstemme fra mandag 6. november til og med fredag 17. november.

•Her kan du forhåndsstemme i Moss:

- Dronningensgate 17 B

- Værftsgata 2A

- Kambosenteret

- Rygge Storsenter

•Det vil også være mulig å forhåndsstemme på julemarkedet til Røed Gård på Jeløy helgen 18. til 19. november