Tar sjansen – i «merkelige» Meløy

De trosser nedgangstider og kostnadsfrykt, brødrene Bjørn og Kåre Kildal. Nå er det satt i gang, det neste betydelige boligbyggeprosjektet på Ørnes. I «merkelige» Meløy.

Daglig leder Bjørn Kildal i Halsa Bygg AS og prosjektleder Håvard Jentoftsen i Terje Halsan AS. Foto: Edmund Ulsnæs
Annonsørinnhold produsert av Kulingen

- Ja, vi gjennomfører prosjektet i en nedgangsperiode, og kjenner selvsagt på usikkerhet. For kostnaden ved å bygge nytt i dag er så høy, at husleien også blir noe annet enn det den var. Men, når salgsmarkedet faller, så øker jo tradisjonelt utleiemarkedet, begynner Bjørn Kildal. - Og så får vi se hvordan markedet ser ut om ca. 18 måneder, når vi legger dette ut i markedet, smiler han.

Når salgsmarkedet faller, så stiger jo tradisjonelt utleiemarkedet. Så får vi se hvordan markedet ser ut om ca. 18 måneder, når vi legger dette ut i markedet.

Bjørn Kildal
– her ved prosjektleder Håvard Jentoftsen (t.v.) og bas Kolbjørn Rendal i gule jakker. Mens daglig leder Bjørn Kildal i Halsa Bygg AS er oppdragsgiver. - Vi gjennomfører prosjektet i en nedgangstid og er selvsagt usikre. Men, vi har tro på Ørnes som senter, og er motivert av prosjektet Ørneshaugen Panorama, som er blitt en suksess i markedet, sier Bjørn. Foto: Edmund Ulsnæs

Stor variasjon

Det er den nest siste dagen i november, og Halsa Bygg-sjefen tar imot maskin-konvoien til Terje Halsan AS. Vi står på eiendommen som kalles Ludvikmarka, beliggende på Mosvold, Ørnes, og der nabo rett over veien er Mosvoldveien Bofellesskap.

Det er aller første grunnarbeid-arbeidsdag for gravemaskinene. På det som på tegningene er tre firemannsboliger – de åtte første leilighetene tenkt for utleie, de siste fire for salg.

- I Ørneshaugen Panorama, som vi også bygget i samarbeid med Meløy kommune og Husbanken, bor det både pensjonister, skiftarbeidere, ansatte i det offentlige, det private, og uføre som trenger en mer lettvint bolig. Så, ingen «typiske» leietakere, og slik håper og tror vi det blir her også, mener Bjørn.

Her, på toppen av Mosvold på Ørnes, vokser det snart opp tre nye firemannsboliger. De siste ukene har maskinentreprenør Terje Halsan AS satt full gass på grunnarbeidet. Foto: Edmund Ulsnæs

Meløy kommune viktig

Den om lag 100 meter lange og 20 meter brede Ludvikmarka-tomta er i senere år eiet av både eiendomsutvikler Ken-Henry Solhaug og nå sist håndverker Roger Halvorsen.

I vinter er den overtatt av Halsa Boligbygg AS, som eies av brødrene Bjørn og Kåre Kildal. Og der brødrenes entreprenørselskap Halsa Bygg AS skal stå for utbyggingen. Totalinvesteringen? 45-50 millioner kroner, alt inkludert.

Som Ørneshaugen Panorama ligger det en tilvisningsavtale med Meløy kommune i bunnen, som gir gunstige finansieringsvilkår i Husbanken.

Så var det altså for tre uker siden at Håvard Jentoftsen og de andre fra maskinentreprenør Halsan begynte opparbeidelsen av tomta – blant annet skal 350 kubikkmeter fjell-mase fraktes ut etter sprenging.

Bedriftslederne har planer for både neste år og årene etter, og inviterer oss til å regne på prosjekter. Så for oss er summen av dette bra, og ser ut til å holde seg bra.

Bjørn Kildal

Merkelige Meløy

- Vi har jo tidligere vedgått at Meløy vel ikke er stedet å investere såpass stort i leilighetskomplekser – hvis det er stor gevinst som er motivasjonen.

Men, det er i Meløy min bror og jeg virker, og det er her vi vil utvikle ting. Og så er det en trygghet i at man kjenner markedet ganske godt, og kjenner de involverte aktørene. Potensialet i en by er nok mye større, men kanskje også risikoen, forteller Bjørn.

- Ja, hvordan ser dere markedet for deres selskaper framover? - Når man ser situasjonen regionalt og nasjonalt i byggebransjen, så virker Meløy nesten litt merkelig. For den nedgangen som har stort fokus i media, den kjenner vi ikke foreløpig på i Meløy.

Ja, private huseiere har det nok trangere, og vi ser færre oppussingsprosjekter der. Men de møtene vi har med bedriftsledere og fabrikksjefer – de har planer for både neste år og årene etter, og inviterer oss til å regne på prosjekter. Så for oss er summen av dette bra, og ser ut til å holde seg bra.