Fra fjord til høyfjell – på minutter!

Veien til fjells er blant Meløy-regionens aller mest spektakulære naturopplevelser. Og nå: enda lettere tilgjengelig!

Etter 10 minutters kjøretur fra Glomfjorden åpner Láhko nasjonalpark seg foran oss, utenfor tunnelåpningen. Glomfjordfjellene gir noen av de mest spektakulære naturopplevelsene i Meløy-regionen, og ferden til fjells langs Fjellveien er en opplevelse i seg selv. Turen begynner ved Fykanvatnet nær Glomfjorden, og få minutter senere, på 600 meters høyde, ruver den den enorme Storglomvassdammen. Foto: Edmund Ulsnæs
Annonsørinnhold produsert av Kulingen

Dette er kjempeviktig for Meløy, rett og slett en skikkelig gladsak for alle som bruker fjellet. Og dem er det mange av!

Sigurd Stormo, ordfører i Meløy
Fred Inge Kristensen og Sigurd Stormo Foto: Edmund Ulsnæs

Fjellveien. Den om lag ni kilometer lange anleggsveien er egnet for både bil, sykkel og føtter, og slanger seg gjennom et historisk og dramatisk nasjonalpark-landskap. Fra Fykanvatnet heeeeelt i bunnen av Glomfjorden, og opp til om lag 600 meters høyde på Namnlaushøgda, der den enorme Stoglomvassdammen bretter seg ut foran deg.

- En flott opplevelse å kjøre opp her nå, sammenliknet med tidligere år! smiler Meløys ordfører Sigurd Stormo – selv ivrig fjellgjenger med fiskestanga på skulderen.

- Statkraft har gjort en fantastisk flott oppgradering av veien og tunnelene, og dette er kjempeviktig for Meløy, rett og slett en skikkelig gladsak for alle som bruker fjellet. Og dem er det mange av!

Omfattende utbedring

Sa altså Sigurd, da han på slutten av fjoråret klippet snora for «nye» Fjellveien. Ny og bedre etter to år med omfattende sikringsarbeid i de to tunnelene, og ikke minst utbedring av veibanen og legging av flott asfalt på absolutt hele strekningen.

Dette innbefatter også avstikkeren om lag halvveis, veien til Holmvassdammen, den som avslutter andre enden av Storglomvatn.

- Fjellveien er en anleggsvei som vi i Statkraft selv benytter under arbeidsoppdrag. Så, da vår geolog i 2021 påpekte løse steiner i tunnelene, og at sikkerheten derfor ikke var god nok, besluttet vi at utbedringene måtte begynne, opplyser Fred Inge Kristensen.

Han leder kraftverksgruppa til Statkraft i Meløy, og har i praksis fått konsernet med på en mer enn betydelig pengebruk, og som kommer både staben og folk flest i regionen til gode.

Jo, det ballet på seg underveis – prosjektet ble mye større og mer kostbart en vi først så for oss. Men, i ettertid er vi veldig fornøyd!

Fred Inge Kristensen, Statkraft

Spektakulær naturopplevelse

- Jo, det ballet på seg underveis – prosjektet ble mye større og mer kostbart en vi først så for oss. - Men, i ettertid er vi veldig fornøyd – dette ble veldig bra, og det var artig å kunne presentere dette sammen med ordføreren! smiler han.

For selv om Fjellveien er ja, anleggsvei for Statkraft…….så gir den også folk flest en av de mest spektakulære naturopplevelsene Meløy-regionen har å by på. Og er kanskje også den lettest tilgjengelige, tilpasset nesten hvem som helst.

På få minutter kan du nemlig forflytte deg fra 0 meter ved Glomfjorden, til om lag 600 meter over havet, og uten å verken svette eller fryse underveis! Fra Namnlaushøgda kan så ferden fortsette til fots, rett ut i Lahko nasjonalpark og det svært spesielle landskapet i Glomfjordfjellene.

Den stolte historien

For deg som nå kjenner behovet for en lynrask historikk, skal du vite at Fjellveien ble bygget under Meløys andre store kraftutbygging, ferdig tidlig på 1990-tallet.

Med verdens største demning med asfaltkjerne – Storglomvassdammen - og dessuten Holmvassdammen, ble Nord-Europas største vannmagasin etablert i fjellene over Svartisen Kraftverk – den som ligger inne i fjellet nede ved havet, i Kilvika, Meløy.

De imponerende kraftinstallasjonene er også viktig bakteppe for at Meløy har et sterkt og variert næringsliv, og til distriktskommune å være har hatt et uvanlig stabilt folketall helt siden 2. verdenskrig.

Før verdenskrigene var det fra starten av 1900-tallet at den bittelille jordbruksbygda Glomfjord ble bygget om til et pulserende industristed, rundt det opprinnelige Glomfjord Kraftverk på Fykan.

For mer om denne historien anbefaler vi gjerne boka «Fykan - en beretning om pionerer» av Bjarne og Åse Flaat.