Halsos-drømmen

Drømmen har vært der i 20 år. Realiseres nå, i samarbeid med Halsa Bygg.

- Vi skal drive både matproduksjon og få både eldre og unge mennesker Inn på tunet som skal kose seg her. Da må vi ha gode fasiliteter, forklarer Helge Halsos. Nå bygger han og familien ut for mange millioner kroner, og dobler besetningen, på gårdsbruket med idyllisk beliggenhet ned mot Bjærangfjorden i Meløy. Foto: Vegard Anmarkrud
Annonsørinnhold produsert av Kulingen

- Det er kanskje litt idealisme og litt galskap, men vi tror jo at gårder som dette, som overlever nå, vil få enda bedre vilkår etter hvert, forklarer Helge Halsos (f. 1963). Nå bygger de ut driftsbygningen på gården på kraftig vis – nytt areal er om lag det tredobbelte av eksisterende. Nybygg på nær 400 kvadrat nettopp overtatt. - Vi har tenkt på dette og drømt om det i 20 år! Og når neste generasjon vil overta, da må vi legge til rette!

Vi har tenkt på dette og drømt om det i 20 år! Og når neste generasjon vil overta, da må vi legge til rette!

Helge Halsos

Sønnen overtar

Han og kona Eli (f. -66) og de fire barna deres har drevet gårdsbruket i Halsosveien 163 sammen og med liv og lyst, i år etter år. Ikke minst med sau, og som Inn på tunet-gård, med både demens-omsorg og som trygg base for små barn på besøk.

Når ekteparet etter hvert tar steget inn i 60-årene, har sønnen Andreas (f. 2001) gjennomført landbruksutdanning og bestemt seg for at han vil overta.

Dialogen med felleskjøpet har pågått i flere år allerede – hvordan bygge et fjøs som er både energisparende og moderne, i 2023?

- Vi mener at levende bygder er avhengig av gårder i drift. Dessverre er det mange gårdsbruk som legges ned.

- Men, vi har tro på at denne satsingen med hovedvekt på sau har framtiden for seg! mener Helge.

Êntreprenør-skryt

Så skal vi innrømme at vårt hovedbilde er gammelt – fra tidlig september. Masse har skjedd siden da, ikke minst at entreprenør Halsa Bygg nå i oktober har overlevert ferdig bygg til Halsos-familien.

- Vi hentet inn tilbud fra hele landet, men var fornøyd med å velge Halsa Bygg. Ikke minst fordi de er lokale – vi trenger slike bedrifter i Meløy – og at vi vet at de har mange flinke folk.

Storfamilien vår begynte i vår med å rive en del av gammelføset, og så var det grunnarbeid i elendig vær – jeg tror det regnet i én måned i strekk! ler han.

- Men samarbeidet med Halsa Bygg har gått fantastisk fint – de er veldig løsningsorientert, og dette har vært en artig prosess! Jeg gleder meg til festivitas under innvielsen, og da skal jeg si mange fine ord!

Helge Halsos (f. 1963) Foto: Edmund Ulsnæs