Fikk prøve høyden

Med én fot i klasserommet og den andre høyt oppe i energimastene, tok Paphawin "First" Kotchayotee (20 år) og hans klassekamerater skrittet inn i energibransjen for en dag.

«First» klatrer opp en stolpe under en fagdag hos Meløy Energi og øver på nødvendige ferdigheter som kreves i energimontøryrket. Etterpå gir han tommel opp, etter en vellykket klatreøvelse. Foto: Jamil Berglund
Annonsørinnhold produsert av Kulingen

Med én fot i klasserommet og den andre høyt oppe i energimastene, tok Paphawin "First" Kotchayotee (20 år) og hans klassekamerater skrittet inn i energibransjen for en dag.

Besøket hos Meløy Energi åpnet døren til energimontørfaget for elevene fra fra Meløy videregående skole - en opplevelse som ga dem et glimt av en mulig fremtid.

- Det var en helt ny erfaring for meg. Selv om det var litt vanskelig i starten, tror jeg at jeg kommer til å få det til etter hvert, delte han om opplevelsen av å klatre i høye master, en ferdighet essensiell for en energimontør.

Har allerede søkt

Han, som bor i Neverdal, drømmer om en fremtid innen energi og ser allerede for seg en læretid hos Meløy Energi.

- Jeg har faktisk tenkt på å være lærling her i fremtiden og har allerede sendt inn søknaden, så nå er det bare å vente på svar, uttrykte han med et håpefullt blikk mot fremtiden.

Firsts forventninger til dagen var høye. Han håpet å lære mer om hva en energimontør gjør, om bedriften, og å få gjøre varierte oppgaver sammen med erfarne montører.

- Å få være med venner og lære masse nytt, noe jeg ikke visste fra før, har gjort dagen veldig interessant, reflekterer han over opplevelsen.

«First» klatrer opp en stolpe under en fagdag hos Meløy Energi og øver på nødvendige ferdigheter som kreves i energimontøryrket. Etterpå gir han tommel opp, etter en vellykket klatreøvelse. Foto: Jamil Berglund

Noe helt annet

Dagen har vært en øyeåpner for First og hans klassekamerater, som har sett en annen side av fagfeltet enn de tidligere var kjent med.

- Jeg har vært borti lignende arbeid før, da jeg jobbet med datamaskiner og litt elektrikerarbeid på en industriarbeidsplass. Men dette, dette er likevel noe helt annet, deler han entusiastisk om sin tidligere erfaring.

Mens ungdommene tar sine første skritt mot en mulig karriere innen energi, er det klart at erfaringene fra dagen hos Meløy Energi har tent en gnist av nyfikenhet. Med praktisk læring og direkte innblikk i faget, er veien mot en fremtid som energimontørlærling nå litt nærmere for First og hans klassekamerater.

«First» klatrer opp en stolpe under en fagdag hos Meløy Energi og øver på nødvendige ferdigheter som kreves i energimontøryrket. Etterpå gir han tommel opp, etter en vellykket klatreøvelse. Foto: Jamil Berlund

Ville gi innsikt

På en dag fylt med nye opplevelser ved Meløy Energi, fikk skoleelevene utforske energimontørfaget fra innsiden.

Sammen med erfarne energimontører som Mats Engen (39), ledet anleggsleder Jan Erik Risvik (41) an i denne oppdagelsesreisen.

Energimontøren Mats i lysende gul arbeidsklær står forberedt på å hjelpe elevene fra Meløy videregående skole med å prøve forskjellige oppgaver gjennom dagen hos Meløy Energi. Foto: Jamil Berglund

- Det er utelukkende for rekruttering, vi trenger jo flinke folk for å jobbe hos oss og unge er framtiden, forklarte Mats om formålet med dagen.

Det er tydelig at Meløy Energi satser på å vekke interessen hos den yngre generasjonen for å sikre fremtidens arbeidskraft. Underveis fikk elevene prøve seg på ulike aktiviteter, noe som ga dem et smil om munnen.

- Det er jo første gruppa. De har fått kjøre litt ATV og gravemaskin og litt sånt, og de synes det er artig! delte Mats om hvordan dagen utviklet seg.

De har fått kjøre litt ATV og gravemaskin og litt sånt, og de synes det er artig!

Mats Engen
Elevene og lærerne er oppmerksomt samlet mens Jan Erik går gjennom dagens program og forklarer hva Meløy Energi kan tilby dem, samt hva de kan forvente seg av en rolle som energimontør. Foto: Jamil Berglund

Jan Erik, som hadde det overordnede ansvaret for dagen, hadde klare forventninger: - Det vi forventer, det er jo at elevene skal få en bedre innsikt i hva yrket vårt går ut på. Det er nok egentlig mest å gi dem informasjon så det blir lettere for dem å ta et valg om hva de skal gjøre i sin fremtid.

Gjennom denne opplevelsesrike dagen hos Meløy Energi fikk elevene fra Meløy videregående skole en verdifull innsikt i energimontørfaget, takket være engasjerte fagfolk som Mats og Jan Erik. Dagen stod som et eksempel på hvordan praktisk læring og direkte engasjement kan inspirere unge til å utforske nye karriereveier.

- Kjempebra initiativ

MVS-lærer Frantz Magnus Andersen (49) var med for å veilede og inspirere elevene gjennom fagdagen.

- Vi er her for å vise energimontørfaget, så det er jo en gylden mulighet for dem å kanskje søke seg en læreplass innenfor faget, forklarte Frantz om formålet med dagen. Elevene hans fikk altså prøve ulike opplevelser som ga dem et innblikk i arbeidslivet, ganske forskjellig fra vanlige skoledager.

- Det er for å få prøve å klatre i stolper og få føle på hvordan det er i arbeidslivet, på ekte. Ungdommene synes jo det er artig å prøve noe som er annerledes enn å sitte inne på skolen, sa han, noe som tydelig viser at forventningene var høye for dagen. Frantz understreket også viktigheten av å koble teori med praksis, og pekte på hvordan dagen tillot bedrifter å vise fram sin tilstedeværelse i lokalsamfunnet.

Lærer Frantz Magnus Andersen deltar sammen med elevene for dagen, klar til å veilede dem gjennom deres praktiske opplevelser hos Meløy Energi. Foto: Jamil Berglund

- Jeg synes dette er et kjempebra initiativ for å få bedrifter til å vise at de finnes i området og hva de holder på med. Ellers er det jo bare folk som farer forbi, og elevene har ingen aning om hva bedrifter innen ulike fag egentlig holder på med, når de er ute.

Tekst og foto: Jamil Berglund, Kulingen Marked