Knuser veien til stabile grunnlag

- Nå knuser jeg stein, og så knuser jeg dem ned til pukk som brukes som fyllemasse til nye hus eller sånn, forklarer Steffen, mens han demonstrerer maskinens kraft.

Steffen står klar for en produktiv arbeidsdag. Foto: Jamil Berglund
Annonsørinnhold produsert av Kulingen

I den brummende larmen fra tunge maskiner på Terje Halsan AS sitt anlegg, finner vi Steffen Hansen (28) fra Neverdal, dypt konsentrert om sitt arbeid. Med en stødig hånd og et våkent blikk, manøvrerer han sin gravemaskin, en essensiell del av hans daglige virke som maskinfører.

Steffen begynte å jobbe for bedriften i desember 2023, og hans arbeidsdager er fylt med varierte oppgaver – fra å kjøre gravemaskin og laste hjullastere til å betjene knusemaskinen.

En typisk dag for en maskinfører er langt fra monoton, forklarer Steffen.

- Vi gjør alt mulig; kjører gravemaskinen, sitter og øser i knuseren, kjører hjullaster. En gravemaskin kan brukes til så mange forskjellige ting, så det finnes mange bruksområder og det er svært variert, sier han.

For å trives i dette yrket kreves tålmodighet, konsentrasjon og en villighet til å bli skitten.

- Selv om det fra utsiden kan se dramatisk ut når jeg løfter store steiner, føler jeg meg helt trygg

Steffen Hansen

Steffen roser sin arbeidsgiver.

- Jeg stortrives, Terje Halsan er en bra arbeidsgiver og jeg er veldig fornøyd, sier han. Arbeidsmiljøet han beskriver er fylt med humor og et godt kollegialt samhold, viktige aspekter som bidrar til jobbtilfredsheten.

En viktig egenskap Steffen bringer til jobben, er hans fryktløshet for å ta i et tak der det trengs og han er ikke redd for å bli skitten under neglene. Når det gjelder maskinføring, er det essensielt å være våken og oppmerksom ettersom situasjoner kan endre seg raskt.

Klar med hørselvern foran dagens oppgaver, sikkerhet først. Foto: Jamil Berglund

- Selv om det fra utsiden kan se dramatisk ut når jeg løfter store steiner, føler jeg meg helt trygg, forklarer Steffen rolig.

- Maskinen er svært stabil, og den er bygget for å håndtere slike belastninger på en trygg måte.

Når det kommer til potensielle nye maskinførere, er Steffens råd klart:

- Det er et spennende yrke og det er aldri en kjedelig dag på jobb. Har du interesse, anbefaler jeg deg å prøve deg på yrket.

Med det, vender Steffen tilbake til sin gravemaskin, klar til å fortsette arbeidet med å knuse stein.

Tekst og foto: Jamil Berglund, Kulingen Marked