Satser med Sørheim

Ny, spennende og utfordrende arbeidsplass. Ny, spennende livssituasjon fra mai neste år. Livet smiler for en ung Meløy-mann som satser jobb-framtiden sin på fiskeryrket.

Martin Johan N. Taraldsen – stolt lærling om bord i fangstmaskinen. Foto: Privat
Annonsørinnhold produsert av Kulingen

- At det kommer utfordringer når du ikke venter det, og du må lære nye ting – dét er artig! forteller Martin Johan N. Taraldsen.

19-åringen har fine og spennende dager som andreårslærling i fiske og fangst-faget. Etter et førsteår om bord i 1999-versjonen av «Selvåg Senior» fra Halsa, er han fra oktober i år den ene av et mannskap på 10, altså det ene skiftet av to, på splitter nye «Selvåg Senior».

Døpt ved Sørheimbrygga 12. august i år, og er en fest av teknologi og bærekraft-løsninger. Eiet av familierederiet Sørheim Holding AS.

- Det er selvfølgelig artig med en ny og flott båt, og det er mye nytt å lære seg. Og alltids en del utfordringer, men da er folkene man har sammen med seg veldig viktig – de er veldig flinke til å forklare, så jeg lærer det fort!

Da er folkene man har sammen med seg veldig viktig – de er veldig flinke til å forklare, så jeg lærer det fort!

Martin Johan N. Taraldsen
En stolt dag for Sørheim-familien og hele Meløy var det 12. august i år – da nye «Selvåg Senior» ble døpt. Stor-familien foran, og så ser vi Meløy-ordfører Sigurd Stormo bak til høyre og daværende fiske og havminister Bjørnar Skjæran bak til venstre. Foto: Tor Oskar Lillevold

Likte Inndyr-pakken

Martin Johan Nordset Taraldsen. Dette er den eldste sønnen til Tale Nordset Taraldsen (jobber ved Enspire skole i Neverdal) og Ole-Thomas Sjøteig Taraldsen (Cargill på Halsa). Bosatt i Glomfjord, og Martin har brødrene Mathias og William. I ungdomsskoletiden, og hospiteringen ved Meløy videregående skole på Inndyr, så likte han mottakelsen og det han fikk se og høre.

- De forklarte dette med naturbruk og fiske og fangst godt, og det virket artig og interessant. Flere i familien min har også fisket mye, og pappa har snakket bra om yrket. Dessuten har jeg sett en del på Youtube og i sosiale medier – det virker spennende.

Jeg sleit litt med sjøsyke i starten, men det er blitt mindre for hver tur ut, og man må bare ikke gi opp!

Martin Johan N. Taraldsen

Liker utfordringene

Martin forteller også at han ser på det å være fisker som et sikkert og framtidsrettet yrke der han er sikret en god jobb i mange år.

- Når det gjelder utfordringer, så sleit jeg litt med sjøsyke i starten, men det er blitt mindre for hver tur ut, og man må bare ikke gi opp! smiler han.

- Turnusen er sånn at jeg er fire uker på, fire uker av – men det kan jo variere litt avhengig av været. Man mister jo mye hjemme, når man er så lenge borte, men så får man igjen for det når man kommer hjem, mener han.

Har noe på gang…

Hjem, ja. Dette bringer oss til den hyggelige ekstra-nyheten: - Ja, i mai kommer vårt første barn, så jeg og min samboer Signe Stavnes Kristensen gleder oss!

- Vi i mannskapet pleier å ha litt fri i den tiden, så jeg satser på at det ordner seg slik at jeg får være en del hjemme i den tiden!

Inntil nylig har Martin også jobbet vakter ved institusjonen Mosvoldtunet på Ørnes, men fra neste år får han sikkert rikelig med lite-barn og altså spennende jobb om bord på Meløys nye stolthet innen fiske – «Selvåg Senior».

- Det er veldig flotte forhold om bord, og for eksempel under notfiske så er det stor forskjell fra den forrige båten – vi dro mye mer for hand før, og måtte passe mye mer på for å få nota fin. Veldig artig å få være med i dette mannskapet!

Johannes Larsen (19) er ny lærling i Sørheim-selskapet Selvåg Senior AS.

Johannes begynte læretiden i september, etter vg1 naturbruk og vg2 fiske og fangst ved Meløy videregående skole på Inndyr. Foto: Privat

- Jeg er flink til å arbeide, og tror jeg er en trivelig kar! smiler Johannes Larsen(19), som er ny lærling i Sørheim-selskapet Selvåg Senior AS. Som betyr: foreløpig læretid på gode, gamle Selvåg, men overflytting til den splitter nye fangstmaskinen Selvåg Senior fra ca. årsskiftet.

Johannes er oppvokst på Halsa og lillebror til Jørgen, Jostein og Marina, og sønn av Heidi Antonsen og Harald Larsen. Læretiden begynte i september, etter vg1 naturbruk og vg2 fiske og fangst ved Meløy videregående skole på Inndyr.

- Jeg har alltid likt å være på havet, og liker denne typen arbeid. Dessuten er det en veldig bra turnus, der jeg er én måned på, én måned av, forklarer Johannes yrkesvalget og bedriftsvalget.

- På den nye båten er alt nytt, og det blir sikkert mye å lære seg, og dét blir interessant!