Den aller største

Den ene er Meløy-regionens suverene vekstbedrift – den andre er suverent lokomotiv i sin Trøndelag-kommune. Nå har bedriftene signert et tett samarbeid – rundt norgeshistoriens største leveranse i sitt slag. I Kilvika, Meløy.

I Glomfjord Industripark har Polarplast de siste årene bygget en betydelig verkstedvirksomhet, i lokalene som tidligere huset verksteder for Norsk Hydro, og så Bilfinger. I forrige måned signerte plast-spesialistene hos Polarplast en storjobb for Overhalla Betongbygg, på det nye smoltanlegget til Helgeland Smolt i Kilvika. På signeringsjubel-bildet ser vi foran fra venstre prosjektleder Jan Arne Opdal i Overhalla Betongbygg og daglig leder Lasse Willumsen i Polarplast. Bak fra venstre Polarplasts Frank Ove Lorentzen og Sven Martin Rendal, før Overhalla-anleggsleder Frode Edvardsen og Marina Jordal – controller økonomi hos Polarplast. Selskapene samarbeider nå om det som er norgeshistoriens største leveranse av betongelementer – smoltanlegget i Kilvika, og for Polarplasts del er kontakten verdt godt over 20 millioner kroner. Foto: Edmund Ulsnæs
Annonsørinnhold produsert av Kulingen

- Det kompliserte for oss i dette oppdraget, består i at det er så stort. Det er det største vi har hatt av dette slaget, opplyser daglig leder Lasse Willumsen i Polarplast.

Og apropos størst: det er faktisk den største leveransen i norgeshistorien, den som samarbeidspartner Overhalla Betongbygg nå presterer. Altså leveranse av ferdigbygde betongelementer - til Kilvika i Meløy - de neste to årene.

Byggherre er Helgeland Smolt, og det landbaserte smoltanlegget til over 1 milliard kroner får en kapasitet som er om lag tre ganger større enn dagens Helgeland Smolt-anlegg i Reppen i Rødøy, noen få mil sør for Kilvika.

- Så, det er komplisert fordi alt er så stort, og fordi vi også driver utviklingsarbeid underveis, fortsetter Lasse. -Men, det er heldig for oss at byggeplassen ligger såpass nært oss – dette har en del fordeler.

Foto: Edmund Ulsnæs

Vi er med på de fleste tilbudene som Overhalla leverer for tiden – fra Finnmark i nord og til helt sør i landet. De ønsker også å utvikle seg og jobbe smartere, og vi setter pris på samarbeidet.

Lasse Willumsen

To år i ordreboka

Bedriften ble etablert i 2013, med forretningsadresse i Gildeskål. Men, fra 2017 er verkstedvirskomheten bygget opp i Glomfjord Industripark, bare noen kilometer i tunnel unna det nye næringsområdet i Kilvika.

Polarplast reserverer om lag en tredel av staben sin – 8-10 ansatte – til byggingen av smoltanlegget de neste to årene. Disse ukene fram mot jul er alt av utstyr satt i bestilling, alle kontrakter og avtaler spikret, og pre-fabrikeringen i verkstedene begynt.

Lasse Willumsen regner med egen oppstart i anleggsområdet fra mars neste år, og fullt trykk fram til ferdigstillelsen på høsten i 2025. Overhalla leverer betongelementer, disse monteres av Moldjord Bygg og Anlegg, og så er det Polarplasts menn som dekker alle skjøtene og innsideflatene med såkalt PE-liner, en duk i plaststoffet polyetylen.

For Polarplast sin del innebærer denne jobben en inntekt på om lag 21 millioner kroner, pluss en del ekstra som ennå ikke er nøyaktig spesifisert, så trolig nærmere 25 millioner.

Det er rett og slett en automatisering av sveiseprosessen, der vi legger en list langs skjøten, legger trykk på og kobler til et apparat som går av seg selv.

Lasse Willumsen

Patent på ny sveis

- Utviklingsarbeid underveis, hva innebærer dét? - Jo, bakgrunnen er at plastsveisingen gjennom årene har vært veldig manuelt utført. Én ekstruder, én mann, hastighet på tre meter i timen og ikke gunstig med tanke på HMS. Og bare én svettedråpe kunne påvirke kvaliteten på det vi leverte, oppsummerer Lasse.

Polarplast har de siste årene dermed utviklet sin Polarsveis, og tatt patent, godt koordinert med det forhåpentlige (nå signerte) oppdraget i Kilvika. Med patentet skulle man spare tid, spare den ansatte for timer etter timer…på kne med ekstruderen.

- Det er rett og slett en automatisering av sveiseprosessen, der vi legger en list langs skjøten, legger trykk på og kobler til et apparat som går av seg selv. - Dette setter vi for alvor i drift i dette prosjektet, og skal utvikle det videre underveis.

Foto: Edmund Ulsnæs

Vil spre, og samarbeide

Parallelt med den nylig påbegynte storutbyggingen i Kilvika, innleder Helgeland Smolt grunnarbeider til et liknende anlegg i nabolaget, ved Nordvernes i Rødøy.

- Dette skal vi selvsagt også regne tilbud på, dersom vi får sjansen. Men, vi ønsker å spre oss på flere kunder – det gir oss sikkerhet. Den perfekte modellen for oss er egentlig at vi selv setter inn de ansatte som trenges på spesialkompetanse i plastarbeid, og så leier vi inn andre som trenges fra andre firmaer.

- Vi ser at vi er utrolig heldige, sammenliknet med en del andre i byggebransjen. For der andre nå sliter, ser vi et fortsatt stort behov for vekst framover, i det vi driver med.