Fant GIS i Glomfjord

Statkraft-staben på Fykan har rikelig med innslag av tilflyttede fagfolk. Men ingen er lengre hjemmefra enn henne du her skal få møte…

Stort sprang, til stor bedrift, i Meløy: 27-årige Rakeb Dubale Desta er fra i sommer del av staben i Statkraft som jobber med geografiske informasjonssystemer, GIS. Dermed har hun også kontor i staselige, spesielle og historiske bygninger. Foto: Edmund Ulsnæs
Annonsørinnhold produsert av Kulingen

- Trondheim var langt nord, Glomfjord er enda lengre nord. Men stedet å flytte til var ikke det viktigste for meg – det viktigste var å finne en spennende jobb innenfor det jeg vil holde på med, GIS!

En typisk dag på jobb inneholder veldig mye, men for eksempel lager jeg kartgrunnlag til ingeniørene våre som jobber med drift eller store prosjekter.

Rakeb Dubale Desta

En teknisk jobb

Og Rakeb Dubale Desta (27) fant jobben i Meløy, altså. GIS betyr at hun jobber med systemer som samler inn, organiserer, lagrer, analyserer og visualiserer ulike typer geografisk informasjon.

Som en del av Statkrafts store tekniske stab, og der mange sitter på Fykan ved Glomfjord.

- En typisk dag på jobb inneholder veldig mye, men for eksempel lager jeg kartgrunnlag til ingeniørene våre som jobber med drift eller store prosjekter. Eller jeg gir service eller support for sluttbrukere hos oss. Eller, avklarer lover og retningslinjer overfor Norges vassdrags- og energidirektorat. Mye forskjellig.

Foto: Edmund Ulsnæs

Overgang, hehe

Vi slår fast at Rakeb er Statkraft i Meløy sin første ansatte som er oppvokst i Addis Abeba, hovedstaden i Etiopia. I hjembyen fikk hun først på plass en bachelor i geografi og miljø, og etter to år i et kommunikasjonsbyrå, gikk turen til Trondheim for å ta den første veien videre: mastergrad i natural resources management – ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU.

- Da jeg kom til Oslo i januar 2021, var det 40 grader kaldere enn i Addis Abeba, så det var litt av en overgang! smiler hun.

- 4-5 måneder før jeg var ferdig med mastergraden, fikk jeg jobb i Statkraft, og så begynte jeg her 14. august.

Hjelper hverandre

Og her, dét er altså røffli 670 mil, i luftlinje, fra der hun vokste opp. Og med temperaturer nokså mer Nordpolen enn Afrikas Horn, kan man si.

- Jeg liker å reise, og så lenge jeg uansett ikke bor med familien i Etiopia, så er det ikke så viktig hvor jeg er. Dette er som et eventyr for meg!

- Og så er Statkraft et veldig stort selskap på vannkraft, og har veldig store ambisjoner, også på solenergi og vindkraft. Jeg tenker at Statkrafts ambisjoner skal hjelpe meg å nå mine ambisjoner!