I 2023 var det 1253 skog- og gressbranner i Norge, i følge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Det var aller flest branner i løpet av perioden med bålforbud.

Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier forklarer:

– Om sommeren er det ofte tørt og da kan selv en liten glo fra et bål fort spre seg til en stor brann, som kan skape farlige situasjoner og gjøre stor skade. Det er gode grunner til at bålforbudet finnes, og vi har alle et ansvar for å forhindre brann i naturen.

Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier Foto: Gard Eirik Arneberg/Norsk Friluftsliv

Likevel mulig å brenne bål

Det finnes likevel muligheter for å brenne bål, så lenge man i forkant setter seg inn i de lokale forholdene og reglene som gjelder. I følge Lier åpner reglene for at man kan tenne bål der det åpenbart ikke kan medføre brann, altså plasser hvor det fortsatt er mye snø eller store mengder nedbør. En del kommuner har også bålplasser som er tilrettelagt for bruk hele året.

Utrykningsleder i Salten Brann, Odd Arne Berbusmel. Bildet er tatt i forbindelse med en annen sak. Foto: Hilde Kvammen/arkiv

Utrykningsleder i Salten Brann, Odd Arne Berbusmel mener man kommer langt med sunn fornuft:

– Det gjelder å bruke hodet og se an plassen man vurderer å tenne bål. Er det veldig tørt i marka skal det veldig lite til for at en brann sprer seg. Svaberg er for eksempel en god plass å tenne bål. Da har man underlag som ikke tar fyr og man er i god nærhet til vann, påpeker han.

Gi beskjed

Første bud, hvis en brann skulle utvikle seg, er å si ifra sier Berbusmel:

– Det er bedre å ringe inn en gang for mye enn en gang for lite. Vi har utrykningstid og skal rekke å komme til plassen hvis vi skal bidra med noe, påpeker han.