Baner vei hos Polarplast

I en industri der menn utgjør det klare flertallet, representerer Dina Marie Johnsen en positiv endring hos Polarplast, som viser veien for kvinner i industrifag.

Foto: Jamil Berglund
Annonsørinnhold produsert av Kulingen

Jeg har jobbet her i noen måneder, siden sommeren, forteller Dina med et smil.

- Startet i Reipå, men så ble det endringer, og vi begynte å produsere her. Her har vi jo alt av verksted, noe som manglet der borte.

Som første kvinne på arbeidsplassen sin, bryter Dina Marie Johnsen (22) fra Halsa stille ned barrierer og former sin egen vei mot en fremtid som industrirørlegger. Hennes reise er ikke bare en fortelling om yrkesvei, men også om mot, tilpasning og en jakt på mestring. Dina, som har sveipet gjennom ulike studier og jobber – fra elektro og kjøretøy til arbeid i barnehage og butikk – oppdaget sin vei hos Polarplast gjennom en anbefaling.

- En jeg kjenner som jobber her, sa jeg kunne prøve. Og tre dager senere startet jeg! Jeg trives veldig godt, sier hun og understreker en sjelden åpenhet til å omfavne nye muligheter.

Nå: søker læreplass

Som den eneste kvinnen på arbeidsplassen, og i et mannsdominert yrke, kunne man forvente at Dina ville kjenne seg isolert. Men for henne er dét en ikke-sak.

- Jeg tenker egentlig ikke over det, at jeg er den eneste jenta her. Vi vurderes etter våre ferdigheter og hva vi bidrar med, sier hun og avfeier idéen om at kjønn skal spille en rolle i yrkeslivet.

Hennes fokus er på jobben og mulighetene den bringer. Dina har nylig sendt inn søknaden for å bli lærling hos Polarplast, et steg hun ser på med både spenning og besluttsomhet.

- Vi har sendt inn alt av skjemaer, og nå venter vi på svar, så jeg håper at det nok blir straks, sier hun med en blanding av forventning og nysgjerrighet som lyser i øynene hennes.

- Ser du at det stopper opp, vær løsningsorientert, sier Dina Marie Johnsen (22 år), mens hun med et smil deler hvordan hun takler utfordringer gjennom å være oppfinnsom og tilpasningsdyktig. Hun viser stolt frem sin hverdag hos Polarplast og reflekterer sin evne til å tilpasse seg og bidra positivt til arbeidsplassens dynamikk, bevæpnet med en praktisk tilnærming. Foto: Jamil Berglund

Diverse bakgrunn, til industri

Å bli lærling innebærer en mulighet til å utvikle ferdigheter gjennom praktisk arbeid, en vei Dina ser frem til å utforske. Hennes bakgrunn er variert, men det er hendene på erfaringen som tiltrekker henne mest.

- Jeg er ikke en skolebenkperson, ler hun. Dina er et eksempel på at veien til en karriere ikke alltid er lineær, og at det å være "hands-on" kan føre til oppfyllelse og suksess. Hos Polarplast har Dina blitt kastet rett inn i kundeprosjekter, en perfekt start for å øve på sveising.

Problemløsende tilnærming

- De første oppgavene mine var på en type kasser som skulle på havbunnen og fylles med sement. Så det var perfekt å teste og øve på det, forklarer hun. Dét understreker en viktig del av læreprosessen hos Polarplast – at tillit er en del av læringen. Dina understreker viktigheten av å ha en problemløsende tilnærming for å komme videre.

- Ser du at det stopper opp, vær løsningsorientert, sier hun, og deler hvordan hun navigerer i utfordringer ved å være oppfinnsom og tilpasningsdyktig.

Støttende miljø

Selv som ny i sveiserollen, har Dina ikke bare tilpasset seg, men også blomstret, takket være et støttende miljø.

- Jeg var litt nervøs for å starte, men alle her er så herlige. Polarplast bryr seg virkelig om at vi skal ha det bra, både fysisk og psykisk, forteller hun og fremhever bedriftens fokus på arbeidsmiljø og ansattes velvære.

For andre kvinner som vurderer en lignende vei, er Dinas råd enkelt…

- Prøv deg fram! Hun avviser idéen om at fysiske krav skulle være en barriere.

– Vi har maskiner til alt, så det er ingen problem, sier hun, og belyser hvordan moderne industriarbeidsplasser er tilrettelagt for alle, uavhengig av kjønn.

Når vi hører om Dinas opplevelser hos Polarplast, blir vi minnet om at hennes reise representerer mer enn en personlig seier; den symboliserer en forandring innen industrien og understreker at nysgjerrighet og en vilje til å lære er minst like viktige som fysiske styrker. Gjennom hennes erfaringer ser vi hvordan norske arbeidsplasser er inkluderende, og at muligheter er tilgjengelige for alle som er villige til å gripe dem.

Tekst og foto: Jamil Berglund, Kulingen Marked