Et verdig Takk for nå!

Tre trofaste fikk respektfull og hyggelig middag og stor takk for innsatsen. Og Glomstua leverte…

De tre i hovedrollene, men med viktig tilstedeværelse fra ledelsen: personalleder May-Eli N. Johnsen, produksjonssjef syrefabrikken Matej Halasa, produksjonssjef fullgjødselfabrikken Ørjan Johannessen,  teknisk sjef Hans Erik G. Sporsheim og fabrikksjef Øyvind Jenssen. Og, selvfølgelig med Ann-Helen Solbakken som dyktig vertinne. Foto: Edmund Ulsnæs
Annonsørinnhold produsert av Kulingen

Siden 1949 har Norsk Hydro og deretter Yara Glomfjord (fra 2004) drevet Meløys suverene hjørnesteinsbedrift i Glomfjord Industripark. Utallige er kommet - svært mange er blitt lenge, og har trivdes godt – og så blitt takket av med gode minner fra et langt yrkesliv i gjødselfabrikkens mange avdelinger.

Og denne desemberen ble ikke noe unntak – vi knipset bildene da tre trofaste karer ble takket av med den herskapelige tøtsjen som følger med middag i Glomstua.

Vi gratulerer med imponerende yrkeskarrierer – les mer om karene i egne tekster!

Tre trofaste karer ble takket av med den herskapelige tøtsjen som følger med middag i Glomstua. Foto: Edmund Ulsnæs

Trond Fjærem

65 år. Oppvokst i Våler, Østfold – Bodø fra 1973, Meløy fra -80. Maskin og mekaniker i Bodø, deretter maskinistskole. Tidligere operatør, skiftleder og driftsleder i syrefabrikken. To voksne sønner, bosatt i Neverdal, gift med Elin Nygård siden 2022. Pensjonist fra 1. august 2023.

- Etter maskin og mekaniker, og noen jobber som smører og motormann på båter, tok jeg maskinistskole, men istedenfor flere båtjobber søkte jeg meg til Norsk Hydro i Glomfjord. Min farmor bodde der, og etter hvert ble jeg gift med ei som var fra Glomfjord, husker Trond.

Og nå, etter hans eget regnestykke 42 år, 8 måneder og 25 dager (!) i tjeneste for gjødselfabrikken i Glomfjord, …..er han blitt pensjonist, og ble hedret av Yara Glomfjord med middag og hygge i Glomstua i forrige uke.

Jeg har fått være med på en utvikling av arbeidsplassen min til det den er i dag, og dét har vært veldig artig!

Trond Fjærem

- Jeg har trivdes veldig godt, både i Norsk Hydro og nå Yara – veldig ordnede forhold og der jeg har fått utfordre meg selv. Jeg har fått være med på en utvikling av arbeidsplassen min til det den er i dag, og dét har vært veldig artig!

Og som for resten av oss: årene har rast avgårde. Og med dem, en rivende utvikling, og der Trond selv har gått fra å være ren fabrikkmann til å jobbe administrativt, på kontor – de siste 14-15 årene som driftsleder. Nå synes han det er riktig å slippe til nye krefter.

- Jeg har gledet meg til å bli pensjonist, men holder kontakten med bedriften, da, blant annet er det jo fast kantineprat med kake på fredager, smiler han.

Og til tross for en fortsatt tøtsj av østfolding, er Trond mye mer nordlending enn noe, og drar ingen steder.

- Nå er jeg veldig engasjert i Meløy Turlag, og ikke minst i restaureringen av «Papphuset» over Fykan, som skal bli hytte for Den Norske Turistforening – jeg har over 20 turer registrert opp dit sålangt i år.

- Foreløpig er jeg frisk og rask, så vi går mye turer, reiser en del, for eksempel til Spania i hele januar som kommer. Så, ikke noe problem å få tiden til å gå!

Ole Vibe

68 år. Oppvokst i Glomfjord som nummer fire av de seks barna til Paul og Gunvor. Én voksen datter, er i dag gift med Bogusia Marzena, bosatt i Glomfjord. Maskiningeniør, hjem til Glomfjord i -84, prosjektingeniør Norsk Hydro. Senere utleid til offshorevirksomhet, så ansatt i REC Wafer i årene fram til konkursen i 2012. Siden da ingeniør i ulikt registreringsarbeid i Yara Glomfjord. Pensjonist fra 1. mai 2023.

Fra Glomfjord hadde jeg gode minner fra oppveksten, og etter 11 år borte kom jeg tilbake for å se om jeg ville trives. Og her ble jeg!

Ole Vibe

- Fra Glomfjord hadde jeg gode minner fra oppveksten, og etter 11 år borte kom jeg tilbake for å se om jeg ville trives. Og her ble jeg! sier Ole, etter røffli 43 års tjeneste i Glomfjord Industripark.

Han forteller oss om utdanningsårene, først gymnas med reallinje på Ørnes, så ingeniørutdanning innen maskinfaget ved daværende Trondheim Ingeniørhøgskole. Så, årene i Oslo, som ansatt i daværende Techpower (under Manpower), og der han ble utleid til store aktører som Christiania Spigerverk, Kværner Brug og Kværner Engineering.

- Tilbake i Glomfjord ble jeg ansatt i verkstedet, men jobbet først i PKL. Etter mange år ble jeg flyttet til øvre område, og det kom flere omstillinger og omorganisering der vi kom i nye avdelinger, og etter dette ble vi skilt ut fra Norsk Hydro.

I disse prosessene ble han selv i to perioder utleid til Hydros offshorevirksomhet ut fra Bergen, og ukependlet fra Glomfjord. Senere prosjekter hjemme, utleie til REC Wafer og videre fast jobb der.

Fra 2012 har ingeniøren vært ansatt i Yara Glomfjord, først i en stor registreringsjobb av alt av rør, tanker og utstyr i syrefabrikkene, og de siste årene ikke minst på digitalisering av og rydding i bedriftens tegningsarkiv.

- Kona er fortsatt i arbeid, så jeg kjører og bringer hver dag. Dessuten har jeg en båt i Neverdal som jeg pusler litt med. Og barnebarn -  jeg er en del «utleid» der også, med å hente og bringe til barnehage. Så, pensjonistlivet går fint, jeg forsøker å være mest mulig aktiv, da!

Åge Bunes

62 år. Oppvokst og fortsatt bosatt på Ørnes, yngst av to søsken, sønn av Leif og Lorentse. To voksne barn, gift med Astrid Olsen. Sjøguttskolen i Bodø, deretter Norsk Hydro og fullgjødselfabrikken fra 1979, fagbrev i kjemiprosessfaget i -82, var også skiftleder i om lag 12 år.  Pensjonist fra 1. september 2023.

- Det var mye show når man kom på jobb i de første årene – gammelkara der lagde mye liv og røre, det var artige tider! Sier Åge – på post i fabrikken og på skift 1 i noe som likner 45 år (!). Og hele veien skiftarbeid med hyppige arbeidshelger.

- I alle år har jeg trivdes veldig godt, et kjempegodt samhold. Og du vet, tilbake i tid så var det folk fra alle samfunnslag i fabrikken - det var fiskere, anleggsfolk, garnbøtere - og uten noen spesiell bakgrunn for å verken ta prøver eller gjøre andre oppgaver i prosessen. Det er andre tider i dag, ja!

Og som i samfunnet generelt, automatisering og digitalisering – selv valgte skiftleder Åge derfor å gå tilbake til operatørjobb for ettpar år siden, da nye datasystemer ble integrert i jevnt høyt tempo.

- Men jeg har ikke vantrivdes én eneste dag på jobb. Godt kameratskap, og en bedrift som tar vare på sine ansatte, aldri noe tull og lønna alltid på konto på rett dag.

Og så liker jeg at man kjenner alle, fra topp til bunn, og at vi ikke er større enn at man er på fornavn med alle sammen.

Åge Bunes

- Og så liker jeg at man kjenner alle, fra topp til bunn, og at vi ikke er større enn at man er på fornavn med alle sammen.

Nå synes han likevel det er greit å gå av med pensjon. Men, kan fortsatt observeres hyppig i arbeid, slik som de siste 12-15 årene:

- Jeg kjører en del passasjerbuss, og dét tenker jeg å fortsette med. Men, etter over 40 år med helgearbeid tre av fem helger – hun der hjemme har gitt beskjed om at det må bli lite kjøring i helgene, humrer Åge.